OC stabilnost sistema 24/7

zajebani

HWG OC Team
Joined
June 15, 2009
Messages
217
Na slikam je prikazano kako treba testirati ceo sistem onako kako to ja radim. Za nekih 1-2h testa moze se dobit skoro pa 100% (nista nije 100% stabilno pa cak i kada je sisitem ne overklokovan) stabilan sistem zahvaljujuci zahtevnosti LinX program za testiranje koji najbitniju komponentu u sistem CPU, Memoriju, Plocu kida do maksimuma u tih 1-2h testa, tako da je dalje maltretiranje nepotrebno posto se nista spektakularno nece dogoditi ni nakon 10h. Barem se meni nije desilo da sistem padne nakon ovakvog testiranja ni nakon 16h koriscenja istog metoda, Prime95 i ostali programi nisu uspeli cak ni da zagreju sistem do prikazanih temperatura a kamoli da ga obore.
42ghzceosistempodesavan.jpg

42ghzceosistemutokurada.jpg

42ghzceosistemutokuradaq.jpg

42ghzceosistemutokurada.jpg

Nakon ovokvog sistema testiranja nije moguce oboriti sistem ma sta da se radi na njemu. Treba koristiti uvek zadnje verzije prikazanih program na slikama LinX i FurMark, kao i programa za ocitavanje temperatura i ostalih parametara sistema. Na prvoj slici je u crvrnim krugovima obelezena svaka opcija na koju treba obratiti paznju i koju treba stiklirati ili destiklirati kao sto je na slikam i prikazano.

1. Pokrenuti FurMark
2. Pokrenuti raspakivanje rar faijla sa DVD-a ili vise njih na svaki od hardova u sistemu (rar faijl treba kreirati maksimalnom kompresijom u velicini punog dvd diska 4.7gb) ako se raspakivanje zavrsi pre odradjeng LinX-a pokrenuti ponovo.
3. Pokrenuti LinX najmanje 75 krugova
HWMonitor daj tacano ocitavanja temperatura svega sto ima termalni senzor na sebi a nalazi se u sistemu, pored toga dobro je pokrenuti GPU-Z radi dodatnih informacija vezanih za samu grafiku tokom testiranja.
Ovakav sistem testiranja opterecuje do maksimuma i samo napajanje zato sto je svaka komponenta sistem aktivan i radi punim kapacitetom.

Ovo je finalno testiranje. Pre nego sto se dodje do ovoga treba zasebeno pretestirati sistem LinX-om isto tako zasebno pretestirati grafiku FurMarkom ako je overklokovana. FurMark ne mora da znaci da je grafika stabilna na tom kloku, igre su pre svega najbolji pokazatelj, ali u svakom slucaju maksimalno opterecuje grafiku i zagreva je do maksimuma tako da je iz tog razloga podoban za ovakvu vrstu sveukupnog testiranja.
 
Last edited:

Presretach

Member
Joined
June 15, 2009
Messages
281
Location
Beograd
Dok sam pokusavao fsb stabilan da uradim sve je ok bilo, kada sam presao na cpu prijavljuje mi Linx:
"Maximum memory requested that can be used = 1127131776, at the size = 11865"
Da li je do napona cpu ili nesto drugo?
Idem ja za svaki slucaj da proverim da nije neki virus.
 
Last edited:

Proday

Member
Joined
June 17, 2009
Messages
199
Location
Kac kod NS-a
Odlicno objasnjenje Rile kralju...ima da probam cim stignem...nisam jos nikad testirao sistem ovim programom!! Btw da nije malo zabrinjavajuce sto ti procesor ide preko 70 stepeni?!
 

Spacemaster

HWG OC Team
Joined
May 31, 2009
Messages
2,158
Location
Beograd-Srbija
Odlično uputstvo, ja recimo nešto slično koristim, ko je čitao moje tekstove zna, međutim ovo sa temp bi zaobišao, sve preko 72C mi je nekako mnogo, i trebalo bi razmotriti ...
 

Sparco_CG

Member
Joined
June 19, 2009
Messages
60
Location
Podgorica, Crna Gora
^
Pa temperatura je 70-76c a ne 43-45, pogledaj bolje :)
Titan Fenrir, dobar je kao dobar dan :D

u da, ja pogledao prvu sliku a ostale nisam :)

al opet exttra je to za 4.2ghz. mene je moj tu temp pokazivao na 2.67 fabricki klok, dok nisam vidjeo da je volataza bila 1.32v(tako ploca sama postavila po defoltu) ali sad ga drzim na 3.2 i 1.2v i ok su mi temp
 
Top